Ilustres Hablan2

ILUSTRES HABLAN

Ilustres hablan sobre la lengua valenciana. Personas conocidas han hablado sobre la lengua valenciana en muchas ocasiones. Aquí hay algunos de sus comentarios.

(Gracias a l’Associación Cultural Roc Chabàs La Marina por ceder las 30 imágenes del final)

ENLACES RECOMENDADOS:

4 comentarios sobre “ILUSTRES HABLAN”

 1. El Regne de Valencia fon un Estat foral independent integrat en la Corona d’Arago.
  Fon creat res mes ser conquistat la ciutat de Valencia en l’any 1238 sobre l’anterior regne Taifa de Valencia per JAUME I El Conquistador.

  JAUME I no va incloure el nou territori guanyat a ARAGON com era lo que volia la noblea aragonesa per a tindre una eixida al mar sino que crec un Regne independent dels que ya habiem en la seua Corona.

  Aixi va naixee un Estat nou en l’edat mija qu’ encara hui existix en les seues instirucions com, les Corts Valencianes ,la Generalitat Valenciana ,el sindic de greuges,etc adaptades aixo si als temps moderns de hui.

  Tenia moneda propia,lleis propies Els FURS, eixercite, aduanes, fronteres,pesos i mesures etc…
  La ciutat i Regne de Valencia ejercia de CAP i CASAL osiga de capital, cap de l’estat ,ella era molt mes poserosa que qualsevol atra ciutat del Regne i ella ejercia com d’una Mare que cuida dels seus fills ,tenia la seua Milicia urbana en cas d’atac a qualsevol punt del Regne que eixia rapidament el Centenar de la Ploma portant la Reial Senyera a l’auxili de qualsevol revolta o invacio del Regne.

  Aquell glorios Regne que alcance l’hegemonia i la capitalitat de la Corona d’Arago i fon el mes important d’Espanya, desaparegue despuix de la Batalla d’Almansa en 1707 per decret de Nova Planta, segons Felip V, el Borbo, guanyador de la guerra per la sucesio al tro d’Espanya “per just dret de conquista”, el glorios Regne de Valencia ,sempre lleal a Espanya pero la venjança de Felip V cap a Valencia per preferir com rei a l’Archiduc Carles d’Austria li costa molt car ,deixa de ser un Estat propi a ser una poc mes que provincia de Castella a la Llei de Castella.
  La Reial Senyera i els simbols forals de Valencia prohibits i guardats en un arco de tres claus i substituits pels castellans i la llengua valenciana prohibida.

  Pero l’espirit de valencianitat perviu i depuix de casi 300 anys

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

ABRIR COMENTARIOS
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Más información
Privacidad